Skønt snack knækbrød uden gluten

Jeg indrømmer med det samme at jeg er en frygtelig snack elsker. Alt det her salte, sprøde og knasende…ristede mandler, grovchips, crostini…. uhmm altså…. det er jeg virkelig forfalden til.
I min barndom havde vi “drinks-tid” i weekenden, hvor de voksne fik et glas vin , børnene en sodavand og så var der ellers “drinks-ting” til.  Alt det her mere eller mindre usunde noget som vi alle elsker. Det var en skøn og hyggelig tradition, som også er videreført til mine egne børn. De elsker “drinks” 🙂

Glutenfrit knækbrød

Men indimellem kan det være godt med et lidt sundere alternativ til de klassiske chips og nødder, og her kommer dettte skønne og endda glutenfri knækbrød ind. Det er super nemt og hurtigt at lave, og  jeg er ret så vild med det. Og ja….så er det helt klart sundere at spise end en pose Kim´s af de bedste.

Du skal bruge følgede:

2 dl majsmel
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 dl sesamkerner (gerne både sorte og hvide)
1/2 dl hørfrø
1/2 dl olivenolie
1 tsk salt
2 dl kogende vand

Bland hele herligheden og tag halvdelen op på bagepapir på din bageplade. Rul dejen tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir. Portionen rækker til 2 bageplader. Skær dem ud i forkanter med en kniv eller en pizza slicer og bag ovnen ved 180gr i ca 25-30 minutter til brunt og gyldent. Spis dem med ost, hummus eller pesto og drik et dejligt glas rødvin til.

Drinks tid

Tilbage til hverdagen…..

Her i sommer har jeg tænkt en del over meningen med livet….. eller måske snarere hvad der giver livet mening. En eller anden overordnet eksistentiel eller filosofisk forklaring på meningen med livet har jeg måske ikke så meget brug for. Men jeg er optaget af hvad der får livet til at give mening. For mig selv, men også for andre. Jeg ved jo godt at det ikke er noget man sidder og reflektere over hver morgen over krydderbollen, men tanken dukker nok op hos de fleste i ny og næ.
Franskmændene har et godt udtryk for hverdagslivet der hedder ”metro, boulot, dodo” – altså metro, arbejde og sove. Det svarer vel til det vi kalder ”livets trummerum”. Det er jo ikke umiddelbart i den kontekst at man ser den store mening, og dog er det den der fylder den største del af vores liv. Vi er alle lige kommer hjem fra sommerferie, med rejser, samvær og gode oplevelser i bagagen. Det er nemt at mærke en mening med det hele når man sidder på en strand i aftenvarmen og ser på verdens smukkeste solnedgang. Eller når man kaster sig i krystalklare bølger efter en lang dags cykeltur. Man føler sig lykkelig. Glad. Tilfreds. Men hvad med alle de andre dage? Hvor livet gør ondt. Eller slet og ret er kedeligt. Hvor den ene dag ligner den næste. Hvor farverne synes at være forsvundet ? Der er en der har sagt følgende : ”Livet er ikke de dage der passere, men de dage du aldrig glemmer”. Men er det nu også rigtigt? Jo, der er dage vi altid vil huske dage Dage som tændes som små stjerner i vores erindring. Men hverdagen ? Sammen med dem du elsker. Dage hvor du får lov at slå øjnene op hver morgen og hører fuglene synge. Eller regnens plasken mod ruden. Hvor du kan tage dine vandrestøvler på og gå en tur i skoven og dufte og sanse naturen. Eller hvor du gør noget der glæder og giver mening for andre. Hvor du står i kø i Netto. Eller hvor du bare mærker dig selv – hvem er jeg i dag ? Lige nu.
Hvis livet pludselig bliver truet af sygdom, så kommer de fleste pludselig i tanke om at livet faktisk er ret okay. Undskyld kære Gud hvis jeg har brokket mig. Jeg mente det ikke. Jeg ER glad for at leve! Kan du genkende den? Så husk den nu hvor du vender tilbage til arbejde fra en skøn sommerferie.
Det er dejligt at leve. Også på en regnvejrsdag.
Som gode gamle Dan Turell sagde: ”Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen”.
Måske skal vi lave en Samtalemiddag om det emne – “livets mening”. Watch the space !

Lav salat med naturens egne mirakler

Jeg ved ikke med jer, men jeg bliver altså glad i låget af bolsjebeder. De er da bare sådan et “naturens lille mirakel“. Stribede grøntsager ! Jamen hvis skønheden i det ikke kan få dig til at spise flere grøntsager, så ved jeg snart ikke hvad der kan.

Denne dejlige og mættende salat lavede jeg forleden, men du kan også bruge bederne til at stort crudité fad med forskellige slags rå grøntsager med hummus eller aioli til. Der pynter de også.

Til salaten som rækker til 4 personer, skal du bruge:

300-400gr små nye danske kartofler
2-3 bolsjebeder – gerne både gul og rød/hvis stribet
½ blomkål – gerne gult hvis du kan få det
En håndfuld radiser
I lille bundt purløg
150gr god fetaost

Kog kartoflerne til de at møre.
Bederne skal skrælles og så skæres helt tyndt på et mandolinjern. Hvis du IKKE har sådan et, så vil jeg anbefale at du køber et. Simpelthen. Og du skal ikke spare og købe det billige du lige fandt på Nettos tilbudshylder. Jeg købte mit eget i Frankrig for 30 år siden ! Det kostede omkring 600kr den gang, hvilket var en veritabel formue. Meeen, det virker stadig perfekt og jeg bruger det ofte, så det er virkelig en god investering.
Når du har slices dine beder, så put dem i en skål med iskoldt vand i en time så de bliver sprøde og knasende.
Blomkålen kan du enten dele i buketter eller også give en tur på mandolinjernet. Det smuldrer lidt, men ser flot ud, når man har små ”blomkålstræer” i salaten. Også disse skal en tur i koldt vand.
Radiserne skærer du i tynde skiver med en tyndskræller (eller kartoffelskræller) og kommer også i isvand.
Så er det bare at afdryppe grøntsagerne, skære kartoflerne i lidt mindre stykker, blande salaten og drysse med purløg og smuldret feta.
Til denne salat lavede jeg en dressing af
2 dl creme fraiche
2 spk flydende honning
1 spk dijon sennep
2 spk rapsolie
salt og peber

Vebekomme!

Hvem deltager egentlig i en Samtalemiddag ?

Forleden snakkede jeg med en kvinde om vores Samtalemiddage. Hun var så vild med vores smukke borde og æstetiske madarrangementer. Men da jeg spurgte hende om hun ikke skulle med en dag, sagde hun ”at det var ikke noget for hende, for hun havde så mange venner i forvejen som hun havde svært ved at få tid til at se”.
Og det gav mig lyst til lige at skrive en lille klumme om det er være gæst hos os. For hvem er det egentlig der vælger at komme til sådan en middag ?

Der er kælet for borddækningen

Det hurtige svar er ALLE ! Det er en direktør for IBM, det er en selvstændig psykoterapeut. Det er en pensionist, det er en 40´årig med børn og knald på karrieren. Det er par, det er singler, det er venne-par. Det er folk der ikke gider gå alene på restaurant, men elsker en god middagsoplevelse. Eller det er par der har lyst til en anderledes restaurantoplevelse, end bare at spise ude et sted. Men fælles for dem alle er en åbenhed, en nysgerrighed og en god portion madglæde.


Vores gæster kommer IKKE fordi de mangler venner eller netværk eller familie. De kommer fordi de har lyst til at opleve noget andet, end det der sker når vi er sammen med mennesker vi kender rigtig godt. De kommer for at fortælle en historie, og ikke mindst for at blive inspireret af alle aftenens øvrige fortællinger. De kommer for at kunne tage herfra med en følelse  af at have fået noget andet med hjem. De kommer for at spise et skønt måltid, ved et smukt dækket bord. De kommer for at få en anderledes middagsoplevelse.
For nogen kræver det lidt mod at melde sig til. For andre ikke spor. Sådan er vi så forskellige. Men alle går herfra med ro i maven og med en mæthed på flere planer.

Blue is beautiful

Og vi – jeres værter – Mads og jeg, tager os af jer fra start til slut, så I bare kan læne jer ind i oplevelsen sammen med de andre gæster.

Her er vi !

Vi glæder os til at møde DIG !

Læs mere og tilmeld dig her: http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Natur med natur på

I sidste uge havde jeg en virkelig enestående natur oplevelse som jeg gerne vil dele med jer.

Jeg havde for over et år siden læst i Politiken om ”Naturbyn” – et sted oppe i Värmland i Sverige hvor man kunne bo i træ-tophytter eller på en tømmerflåde i en sø. Det så fuldkommen fantastisk ud, så da Mads blev 60 år tilbage i marts, så tænkte jeg at sådan en tur skulle han have i fødselsdagsgave.

Vores skønne lille hytte

Jeg havde i forvejen booket 2 overnatninger i tømmerflåde hytten. Det lød simpelthen for fantastisk at kunne overnatte i en hytte på en tømmerflåde midt i en sø. Og det skulle vise sig at være om muligt endnu bedre end vi havde kunne forestille os. Turen derop tager cirka 6 timer i bil fra København. Så ikke nogen smuttur, men til gengæld en smuk tur. Og med et par gode Podcast på anlægget og kaffe i termokanden, ja så gik tiden egentlig ret hurtigt. På vej derop, stoppede vi i Trollhättan og så det store sluseanlæg og spiste frokost i solen.

Udsigt fra en træ tophytte

Vi ankom ved 15.00 tiden og blev vist rundt af stedets meget sympatiske ejer – Thomas , som gennem 20 år selv har bygget stedet. Det hele ligger i skovbrynet på kanten af en sø og alt ånder fred og ro. Der er ingen elektricitet, så man laver mad over bål, varmer kedlen med vand op hvis man vil have et varmt brusebad og fyrer også selv op i brændeovnen i saunaen hvis man er til det. Maden opbevares i gammeldags isskabe som fyldes op med is daglig, så det fungerer helt perfekt. På land er der 2 træ-tophytter og et par skov hytter, samt en større hytte hvis man er en gruppe. Og så er der tømmerflåden som ligger for anker i søen…..

Kanoen ligger fortøjret til tømmerflåden

Vi fyldte vores bagage i et par kanoer og padlede ud til tømmerflåden. Det tager kun få minutter. Man bruger også kanoen hvis man skal ind og hente mere brænde eller frisk vand fra en kilde i skoven.
Tømmerflåden i sig selv har det hele – bålplads til at lave mad, lille tørkloset , køleskab og en lille hytte med dobbeltseng, bord og bænk. Det hele er super enkelt, men med mange fine detaljer, så som tændte fakler da vi ankom og en vase med friske liljekonvaller i hytten. Mad og drikke havde vi medbragt hjemmefra, men hvis man har glemt noget kan det købes i et lille lokalt supermarked et par kilometer væk.

Og ja, så havde vi ellers 2 dage der i total fred og ro. Vejret med fantastisk, med blå, blå himmel og vindstille, så vi badede, fiskede, sejlede på søen i kanoen eller sad bare og læste eller nød udsigten som hele tiden forandrer sig en smule når flåden drejer på vandet.
Jeg kan godt være lidt til fals for en lækkert hotelværelse, men jeg må sige at dette sted gav én denne all-inclusive følelse. Der var alt hvad vi havde brug for og naturen dannede den perfekte ramme.

Så hvis du holder af natur, af stilhed, af fred og ro så und dig selv et ophold her hvad enten det er i en trætop eller på en tømmerflåde.

“Køkkenet”

Det bliver simpelthen ikke bedre.

Læs mere her : https://www.naturbyn.se/

Og hvis du har lyst til en anden dejlig naturoplevelse, så følg med Madhimlen ud i skoven d. 22 juni, når vi laver skovmiddag under trækronerne .

Læs mere her : http://minmadhimmel.dk/events/

Skovmiddag

Varm dig med denne skønne, lune salat

Jeg fik en variation over denne salat i Stockholm i efteråret hvor Mads og jeg spiste frokost i Saluhallerne, og det var kærlighed ved første bid. Siden har jeg lavet den adskillige gange og den er lige fantastisk. Kombinationen af de bagte rodfrugter og de rå, knasende grøntsager er jeg bare vild med.

Prøv den nu, mens sneen vælter ned og vi alligevel har tabt foråret af syne.

Lune rodfrugter og knasende grønt

Du skal bruge følgende:

300gr gulerødder
300gr rødbeder
300gr Persillerod
300gr kartoffel
2 stk rødløg
200 gr haricot vertes
1 bundt bredbladet persille
Bladsselleri (Hvis du hører til dem der elsker bladsselleri, så tag gerne et par stængler eller 5 med. Jeg skærer dem også i stave og smider dem ind i ovnen efter 15 min – de skal ikke have så meget som rodfrugterne.)

Skræl og klargør rodfrugterne og skær dem i stave. Vend med olvenolie, salt og peber og bag dem i ovnen til de er møre, men stadig har lidt bid.
Skær rødlæget i tynde både. Nip bønnerne og kog dem møre , men sprøde. Hak persillen.

Og så er det bare at blande de lune, bagte rodfrugter med rødløget, bønnerne og den hakkede persille. Hæld lidt god olivenolie over og server som tilbehør eller som et godt måltid i sig selv.

Velbekomme!

En mættende vintersalat

Efter en uge med influenza kan jeg mærke at mit “system” i den grad kalder på nogle sunde og gode madvarer til at få mig ordentligt på højkant igen. Dagens salat hører til i denne kategori; velsmagende, mættende og fuld af gode vitaminrige sager. Og så tilføjer de stegte squash en dejlig fyldighed til salaten, som gør at man ikke sidder og mangler kød.

Salat med masser af power

Du skal bruge følgende:

200gr quinoa
1/2 spidskål
1 broccoli buket
1-2 squash
2 rødløg
2 hjertesalathoveder
1 pose edamamebønner

Her er det rød quinoa, men alle farver kan bruges

Kog quinoa ´en , men ikke mere end at den stadig har lidt bid i sig. Det synes jeg smager bedst.
Snit kålen fint og læg den i koldt vand 1 times tid. Del broccolien i små bukketter og overhæld den med kogende vand. Lad den stå 1-2 minutter og skyld derefter med koldt vand. Skær squashen i skiver og steg dem kort ved høj varme i olivenolie.  Skær rødløget i tynde skiver. Giv bønnerne et hurtigt opkog 1-2 minutter og skyl i koldt vand. Snit hjertesalaten fint.
Hvis du synes den mangler lidt for at udgøre et helt måltid, så tilsæt feta eller hådkogte år. Så er den gode middagssalat hjemme.
Så er der blot tilbage at blande hele herligheden og vende den med en god dressing – for eksempel denne her:

1/4 dl hvidvinseddike
1 – 1 1/4 dl olivenolie
1 spk dijon sennep
1 fed finthakket hvidløg
1 stk finthakket ingefær (kan udelades hvis man ikke lige er til det)
1 stk sukker
salt og peber

Velbekomme

Det er betydningsfuldt at have gode forbilleder livet igennem…..

Forleden sad vi i gode venners lag og snakken faldt på rollemodeller eller forbilleder. Mennesker vi havde mødt gennem livet, og som havde sat et aftryk. Som vi huskede, og som vi i ny og næ hev frem af hukommelsen, for at mindes den betydning de havde haft, og hvordan de havde inspireret os. Jeg nævner i flæng en skolelærer der gik langt ud over de normale grænser i 70érnes skole, for at vække elevernes lærings lyst. Eller en chef på en af mine første private arbejdspladser der bare kunne tale arbejdsglæde og begejstring ind i alle medarbejderne. Og min far, som jeg mistede i sommer, men som havde en ukuelig tro på at man kunne sætte sig et hvilket som helst mål og nå det. Eller min kære, livskloge farmor, der forstod at blive gammel på den fineste og mest nærværende måde.
Nogle mennesker forbliver forbilleder for os det meste af livet. Andre bliver skiftet ud i takt med vores egen udvikling. Andre igen har vi måske blot et kort møde med, men det er på et tidspunkt hvor vi er påvirkelige. Hvor vi er åbne for at lade os påvirke.

Mig og min dejlige far

Jeg synes det er interessant at tænke på hvorfor lige disse personer blev nogle der satte aftryk hos mig. Hvad var det ved øjeblikket? Ved personen og ved mig selv lige der, der fik betydning?. Vi møder mange hundrede mennesker livet igennem, men ikke mange af dem sætter varige aftryk i os. Men det er inspirerende at høre om dem der gør. Og hvorfor?

Det skal vi tale om til vores næste Samtalemiddag fredag. d. 23 februar 2018.

Læs mere og tilmeld dig her:

http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Rim din laks med rødbede Nytårsaften

Hvad er det lige man skal lave til middagen Nytårsaften som smager godt, ser smukt ud, men som heller ikke kræver at man står i køkkenet hele dagen ?

Et godt bud er rødbede rimmet laks med peberrodscreme og rugbrødsknas.

Når man ”rimmer”, så gnider man fisken ind i en salt/sukker blanding og ordet kommer af ”rim” (fra svensk – rimma) fordi det ligner rimfrost.

Laks skal fryses inden den bruges når man skal spise den halvrå som i dette tilfælde. Frys den minimum 24 timer ved mindst -20 grader, så undgår du risikoen for fiskeorm.

Og hvorfor lige med rødbede?  Simpelthen fordi det ser dødgodt ud. Jeg synes ikke det tilfører så meget til selve smager af fisken, men skiverne bliver fantastiske i farven

Beregn cirka 100 gr laks per person til en forret og køb helst den færøske laks – den er så meget bedre end den norske. Selv rimmer jeg ofte en hel side laks, og det der ikke bliver spist som rimmet, griller jeg kort på en grillpande eller en rigtig grill dagen efter. Det smager også helt fantastisk.

Til én side laks på 1,5-1,8 kilo skal du bruge følgende:

75 gr salt
75 gr sukker
hvid peber
2 rå rødbeder
1 lille glas snaps eller vodka

Hvis du bare har et lille stykke fisk på 500 gr så bare juster mængden ned. Om der kommer lidt mere eller lidt mindre af salt/sukker blandingen på er ikke SÅ afgørende, så du skal ikke blive nervøs 😊

Dup laks tør og og læg den med skindsiden nedad i et fad. Jeg plejer at lade skindet sidde på, for så er den nemmere at skære bagefter. Fordel så salt/sukker blandingen godt over hele laksen. Riv derefter de 2 rødbeder og fordel dem ovenpå laksen. Slut af med at hælde et glas snap eller vodka udover hele herligheden. Dæk med film og stil den i køleskabet mindst 24 timer, men også gerne det dobbelte. Vend den evt undervejs. Du må også meget gerne sætte noget ovenpå så der kommer lidt pres på fisken.

Når laksen er færdig tages den ud af køleskabet og skylles fri for salt og rødbeder. Skær den i tynde skiver – jeg kan bedst lide at skære den som man ville skære en røget laks, men det er en smags sag. Stil den skårede laks i køleskabet indtil servering.

Her anrettet på skiferfad

Så laver du peberrods creme således:

3 spk sukker
3 spk lager eddike
3 tsk senneps puler
6-8 spk revet peberrod
½ l creme fraiche 18 %

Varm eddiken op og opløs sukker heri. Afkøl og bland med de øvrige ingredienser. Smag til med peberrod – styrken varierer meget afhængig af om du selv river eller køber færdigrevet peberrod.

Ved anretning smører du lidt peberrodscreme ud på tallerkenen og fordeler laksen over. Pynt med agurkestrips og ærtespirer og drys med rugbrødschips.

Server eventuelle resten af cremen “on the side”

Smuk portionsanretning

Jeg ønsker jer alle en rigtig Godt Nytår !

Et smukt alternativ til den klassiske rødkålssalat

Selvom traditioner er godt, så kan det samme nu også siges om fornyelser. Der er INGEN der skal røre ved min gåsesteg juleaften, men tilbehøret kan man til en hvis grad godt få lov at pille ved.

Hvis du har det på samme måde, så prøv at bytte den klassiske rødkålssalat med æble og nødder ud med denne smukke, knasende og farverige kålsalat.

Vi er ofte mange om julebordet, så denne portion rækker til mindst 15 personer, så halver den hvis I ikke er så mange, eller gem halvdelen i plastposer til de næste dage. Hvis du ikke har puttet dressing på, så holder den sig et par dage på køl

Du skal bruge:

1 poser rosenkål
1 pose hakket grønkål
½ lille rødkålshoved
1-2 granatæbler
2 Kaki frugter

Start med at fjerne de yderste blade fra rosenkålen og skær det nederste af stokken af. Snit dem derefter i tynde skiver. Er du sent på dem, så smid dem i en foodprocessor og hak dem der. Læg dem i koldt vand en times tid.
Du kan jo også købe en pose hel grønkål og selv hakke. Jeg tyr ofte til den nemme løsning med det forhakkede. Men alligevel giver jeg det lige en ekstra tur i foodprocessoren, så det bliver rigtig fint. Det er strengt taget ikke nødvendigt, men jeg kan godt lide det ret finthakket.
Snit rødkålen så tyndt du kan og læg også den i koldt vand en times tid.
Tag kernerne ud af granatæblerne (husk at dette kan du gøre flere dage i forvejen og bare opbevare i en plastbeholder i køleskabet.
Og så er der Kakifrugten…..den kendes også som Sharonfrugten som er næsten det samme. Det er lidt nyt at jeg er begyndt at bruge den, men jeg synes den smager godt i salater og tilfører både lidt sødme og lidt syrlighed. Og så er den meget smuk i farven med sit orange look. Skær den i små tern eller skiver.

Slyng kålen fri for vand og bland så hele herligheden og lav denne honning dressing til:

2 spk dijon sennep

1 spk honning sennep

2 tsk akacie honning

4 spk æbleeddike/nødde-eddike

½-2 dl olivenolie spk

Salt og peber

Kål og frugt i skøn forening

Så kan I godt sætte anden, gåsen eller flæskestegen på bordet sammen med.