Åh kantarel tid…..

Jeg kan ligeså godt sige det som det er – jeg elsker simpelthen at finde svampe i skoven, og de sidste mange år har jeg brugt mange timer både i Sverige og på Bornholm med at lede efter kantareller. Heldigvis med god succes, således at jeg hvert år kan fylde fryseren med kantareller til efterårets fester.

Selvfølgelig har jeg også spist en masse. I risotto eller smørristede på en gang frisk pasta. Som tilbehør til kød eller kylling, flødestuvede på ristet brød eller i en god svampesovs. Mulighederne er mange, og det er bare med at nyde dem her i sæsonen.
Der er forskellige holdninger til hvad man gør med dem man ikke kan nå at spise. Nogle tørrer dem, men personligt synes jeg rørhattene er bedre at tørre, mens kantareller er bedre at stege og så fryse ned. Så det er det jeg gør. Renser, skærer i passende og ikke for små stykker. Det er lækkert med hele små kantareller i mellem. Rist i brunt smør på panden og lad væden dampe af. Afkøl i en skål og frys ned. Så kan du tage dem op og riste dem igen eller putte dem i en sovs eller hvad du nu har lyst til.
Hvis du ikke lige har adgang til en kantarel skov eller tålmodighed til at finde dem, så kan du købe dem i mange supermarkeder til en ok pris i disse dage.

Min svigerinde og jeg er på kantareljagt på ATVén

Men her i weekenden lavede jeg mad til en reception, og der lavede jeg små butterdejstærter med svampe. Super nemt og super godt. Du kan selvfølgelig også lave en stor version, – det gjorde jeg faktisk til os selv dagen efter, men de små er nu ret søde. Spis dem som snack, som en lille forret eller som tilbehør til et godt stykke kalvekød.

Alt du skal bruge er:

1 rulle butterdej
1/4 l creme fraiche 30%
4-500gr kantareller, champignon og evt andre svampe
Smør
Salt og peber

Rens dine svampe , skær dem i mindre stykker og steg dem på en hed pande i smør til væden fordamper. Tilsæt om nødvendigt lidt mere smør og steg dem gyldne.
Rul butterdejen en smule mere ud end den er i forvejen. Nu kan du så enten stikke cirkler ud med et glas eller en udstikker, eller du kan lave en firkantet tærte. Hvis du laver den som en hel tærte, så beregn lidt flere svampe. Skær et snit i dejen een cm inde på dejen hele vejen rundt. Du skal ikke skære helt igennem dejen. Hvis du laver de små, så tag et glas/udstikker der er nummeret mindre end den første og tryk ned så der også kommer en kant hele vejen rundt. Det gør man for at kanten kan hæve op af sig selv og lave kant på tærten. Hvis man ikke gør det, hæver det hele op og svampene har det med at “falde af”. Pens kanten med æggeblomme.
Svampene røres nu med nogle skefulde creme fraiche og smages til med salt og peber. Fordel svampene indenfor kanten og bag i ovnen ved 200gr til de er brune og sprøde. Du kan godt lave dem nogle timer før brug og så varme dem op igen.

God fornøjelse !

%d bloggers like this: