Min helt egen “artikel” om vores Samtalemiddage

For et par uger siden var der en helsides artikel om vores Samtalemiddage i søndags Politiken.
Det var vi både glade for, og også lidt stolte af. Efter to år og mange dejlige gæster i køkkenet, var det godt at mærke at andre også kunne se det fantastiske ved vores koncept.
Men som dagene er gået er det noget vi er blevet opmærksomme på. Noget vi savner i artiklen. Noget der ikke er rigtig klart. For hvorfor skrev han at ”man nænsomt tvinger folk til at afsløre deres dybeste hemmelighed”? Og hvorfor skrev han ikke at maden var en oplevelse i sig selv ? Og hvad var det der med at ”man letter hjertet for en sten”?

Lad mig lige slå fast med det samme….. at der er ingen der bliver tvunget til noget som helst. Man kommer, man deltager, man spiser, man lytter, man bidrager til fællesskabet og man er selv en del af fællesskabet. Det handler IKKE om at lette sit hjerte. Det er IKKE terapi vi laver. Det handler om at inspirere og berøre hinanden. Det handler om at fremkalde hinanden. Det handler om at lytte. Vores middage skal ikke ses som et fravalg af noget andet, men som et tilvalg.
Et tilvalg af dejlig mad og vin, nye mennesker og inspirerende samtaler. Som én af vores gæster så fint skrev til os i går efter at have læst artiklen:

Jeg kommer til Jer, for at forkæle mig selv.  Forkæle mig selv med lækker, lækker mad og menneske -berigelse af høj karat. Det holder een i live at møde mennesker man ikke kender. Man må gøre sig umage. Det tror jeg er vigtigt.. Så mit udgangspunkt er ikke fravalg af noget kedeligt, men tilvalg af noget meget positivt

En anden gæst skriver således til os:

Det, der vakte min interesse var netop muligheden for samtale og at få lejlighed til at lytte og blive lyttet til. Det kan give plads til eftertanke og vækst og til at man kan føle sine følelser og mærke andres følelser. Hvilket det også har gjort for mig de gange, jeg har været med. Dette kan også give grobund for nye venskaber”

Så du skal deltage i vores Samtalemiddage hvis du er nysgerrig på tilværelsen. Hvis du længes efter noget mere. Noget mere mening, mere fællesskab, mere lytten, mere nærvær. Du skal deltage hvis du har lyst til at møde nye mennesker og hvis du er åben overfor den inspiration som nye fællesskaber kan give dig. Og så skal du deltage hvis du elsker et smukt dækket bord og dejlig mad, lavet fra grunden og altid lavet med hjertet.

Læs mere og her om vores middage.
http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Og vi, Mads og jeg er dine værter. Vi sætter en ære i vores værtskab. I at sørge for at der er en ramme som er tryg og varm og i mødekommende. En ramme hvor man kan slappe af og hvor man bare kan være, uden at skulle bekymre sig om noget.
Eller sagt på en anden måde…..Vi elsker vores gæster og vi passer godt på dem.

Vi glæder os til også at møde dig

En sommerlig middagssalat

Jeg ved ikke hvordan I  har det, men af en eller anden grund er det meget sjældent at jeg køber røget makrel, og det er i virkeligheden lidt ærgeligt, for det smager faktisk super godt og er nemt til en hurtig middag.

I sidste weekend lavede jeg denne salat til nogle frokostgæster, og den faldt i god jord.

1 pose spædsalat af en slags
1 hjertesalat hoved
1/2 romanesco hover eller blomkål
1 bundt radiser
1/2 kg ærter
1 røget makrel

Del romanesco hoved op i små bukketter og læg i isvand en time sammen med radiserne. Skær derefter radiserne i skiver. Bælg ærterne og skyl salaten. Vend hele herligheden i god olivenolie eller citronolie og tilsæt salt og peber. Fileter makrellen og fordel den over salaten.
Rør et bæger rygeost op med lidt creme fraiche og et drys purløg og server til sammen med godt brød.

Så smager det stadig lidt af sommer

Put frugt i salaten……..

Det ER jo sommer, selvom varme graderne ikke slår nogen rekord indtil videre:
Forretningerne bugner at friske grøntsager og dejlig frugt. I denne tid kan jeg derfor rigtig godt lide at lave salater med frugt. Det passer til middage på terrassen og kølig rose i glasset. Man kan putte rå frugt i eller man kan grille sin frugt, man kan blande forskellige ting sammen eller blot hælde en håndfuld skivede jordbær over. Alt er muligt, blot skal man finde en balance hvor der både er sødme og syre i salaten.

Denne her lavede jeg for nylig og den blev altså ret skønt:

Smuk salat med frugt

Du skal bruge følgende:

400gr vandmelon i tern (ikke for små så bliver det nem smattet)
2-3 ferskner/nektariner
6-8 abrikoser
1 bakke spædsalatmix
1 hjertesalat eller anden fast salat
250 gr cherrytomater
200 gr fetaost

Det fersknerne i halve og grill dem kort på grillpande eller rigtig grill. Skær abrikoserne i skiver. Halver tomaterne og skær fetaosten ud i tern. Jeg brugte faktisk nogen rød grønkål fra min have til denne salat, i stedet for hjertesalat, men brug hvad du har. Blot synes jeg det er godt med noget der er lidt mere knas i end spædsalatblade.

Grønkål fra min have

Bland hele herligheden på et smukt åbent fad og lav en dressing af æbleeddike, honning sennep, olivenolie og salt og peber. Prøv evt at komme en lille smule hyldeblomstsaft i dressingen for at tilføre den lidt sødme.

Spis som den er eller som tilbehør til grillet kylling eller grillet svinekød. Mums!

Sødme og syre i skøn forening

Har vi helt glemt at lytte……

Det slår mig oftere og oftere, at vores evne og lyst til at lytte er dramatisk for nedadgående.
Vi kender jo alle det der med at sidde til bords med én der kun taler om sig selv hele aftenen.
Men det er ikke kun der. Det er som om at vi har fået for travlt til at lytte. Vi er i konstant kontakt med omverdenen via vores telefon. Der er ingen pauser mere. Ingen tid til at sidde og stirre ud i luften fra en togkupe. Ingen tid til at nyde naturen fra en bænk i parken. Ingen tid til at kede sig. For vi lader os forstyrret….af et lille pling eller af vores egen angst for at gå glip af noget, eller vores ønske om lige også at komme med VORES mening!
Når vi lytter til andre er vi ofte opfyldt af tanken om hvornår vi selv kan få lov at sige noget. Ofte så opfyldt at vi slet ikke rigtig hører efter. Og vi bliver også utålmodige når vi lytter, for hvornår kommer pointen? Og KOMMER der i det hele taget en pointe?  Spilder jeg tiden ved at sidde her og lytte?

Vi synes helt at have glemt, at det man lærer ved at tale, er forsvindende lidt i forhold til det man lærer ved at lytte. Når vi taler, så handler det om noget vi ved i forvejen. Når vi lytter så er der mulighed for at lære noget nyt.

Og faktum er jo, at par gå fra hinanden, medarbejdere siger op og børn gider ikke være sammen med deres forældre –  ALT sammen på grund af en manglende evne til at lytte og til at være nærværende.
Når vi afholder vores ”Samtalemiddage”, så handler det grundlæggende om at lytte.
I løbet af aftenen fortæller alle gæsterne en historie. Og de fortæller den til 13 andre gæster som bare sidder og lytter – kun til dem. Og det er et lille mirakel hver gang at se hvad der opstår ud af denne fortælling og lytning; fællesskab, berøring, nærvær, inspiration, støtte, accept.

Dejlig stemning omkring bordet

Så kære læser….prøv at lyt ! Lyt til din medarbejder når hun klager over stress, uden at tænke ”shit, hvis hun er træt og stresset, så bliver det mig der skal lave alt hendes arbejde”. Bare lyt ! Og lyt til dine søn når han kommer og siger at han overvejer at droppe ud af gymnasiet, uden at tænke ”åh nej, hvad skal der SÅ blive af ham” og lyt til din ægtefælle når han siger at han savner at I er noget mere sammen uden at tænke ”øv, så er det slut med min yoga aften”. At lytte er bare at LYTTE. Du behøver ikke med det samme gå i action mode. Du skal ikke komme med gode råd. Bare lyt, stil spørgsmål, vær nysgerrig og se hvad der sker.

Du kan læse mere om vores Samtalemiddag her på hjemmesiden:
http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

 

Brug krydderurter i salaten……

Long gone er den tid hvor salaten bestod af snittet kinakål, majs fra dåse og agurk i tern, og gudskelov for det ! I dag kan man i de gode supermarkeder få et rigt udvalg af forskellige typer salat. Desværre stadig ikke så mange som man ser det i et fransk eller italiensk supermarked, men okay….der skal vel også være rum til forbedring.

Dejlig stor basilikum i en kasse på terrassen

Men noget jeg savner i mange salat opskrifter er brugen af friske krydderurter, så det vil jeg gerne slå et lille slag for i dagens indlæg. For det er nemlig rigtig godt !
Mange salat typer er ikke så kraftige i smagen i sig selv. Okay, selvfølgelig har vi den skarpe rucula og den bitre friseé og den røde raddicio som også  har en bitter note, men romaine, hovedsalat, iceberg, spædblade osv er mere stille i smagen. Men krydderurterne er der til gengæld mere smæk på. Og fra nu af og et par måneder frem kan man dyrke dem i altankasserne, i bedet eller i en krukke på terrassen, så der er ingen undskyldning for ikke at spice sine salater op med masser af friske krydderurter.

Dild, kørvel og purløg i denne dejlige middagssalat

Så prøv dig frem, men kørvel, dild, persille, basilikum, purløg, koriander, syre, mynte etc er alle gode bud til at putte i salaten. Og du behøver ikke nøjes med én slags.

Jeg elsker mine hygge-kasser

I går aftes bestod min middag af en salatrest fra køleskabet – der var spædbladsmix og lidt hjertesalat. Så havde jeg også lige en håndfuld bælgede ærter. Det har jeg næsten altid her i ærtesæsoner… det bliver jeg vist aldrig rigtig træt af. Og så tilsatte jeg dildkviste, purløg og kørvel. Prøv at lade være med at fint hakke dem, som vi ofte gør med krydderurter, men lad dem være lidt større og længere, så de indgår i salaten på lige fod, so to speak, med selve salatbladene. På toppen et hårdkogt æg og et stykke varmrøget laks og ja,,, så var min middag reddet.

Velbekomme

Put asparges i salatskålen…..

Forår er aspargestid og er der noget jeg elsker, så er det denne lækre grøntsag. Både de hvide som er lidt raffinerede i smagen og de grønne som er sprøde og knasende.

Dejlige asparges

Damp dem et par minutter og spis dem med smeltet smør og salt eller med en lille olie/eddike dressing over. Eller bag dem i ovnen med tomater og basilikum. Eller vend dem i olie og grill dem på grillen – DET er skønt ! Eller put dem i en tærte eller på en pizza – det er heller ikke så ringe endda.
Mulighederne er uendelige og det er lige NU at de er der hos grønthandleren til priser man kan betale.

Ovnbagte asparges

Men idag får i opskriften på en grøn salat med asparges som jeg lavede forleden og synes var så dejlig sommeragtig.

Bladsalater med asparges skræller

Vælg nogle salater du kan lide. Jeg havde feltsalat, hjertesalat, spædspinat og blandede spædblade. Tænk på at blande farver og konsistens når du sammensætter din salat. Og så også lige et bundt grønne asparges tak ! Læg aspargsen på køkkenbordet og riv den med en god kartoffelskræller på langs, så at du får lange bånd. Lav så mange du synes passer til din salat. Læg derefter alle “asparges skrællerne i isvand i en times tid. Nu er de super sprøde og knasende. Bland med dine bladsalater og vend med f.eks denne dressing:

2 spk dijonsennep
2 spk flydende honning
2 spk hvidvinseddike
1/2 dl rapsolie
Salt og peber
Smag dressingen til og juster med syre og sødme og olie.

Server denne salat til grillet kylling eller laks eller anden dejlig forårsmad.

Velbekomme !

Forårs skøn salat

Naturens magi……

Ligesom de fleste andre har jeg altid frydet mig over en lysegrøn bøgeskov eller et tæppe af anemoner. Eller årets første erantis og en granskovs stille ro. Men jeg har ikke for alvor været “connected” til naturen, som jeg er blevet gennem de sidste 5-6 år.
Det startede med at jeg meldte mig til en tur til Sinai ørkenen – en tur for kvindelige ledere, hvor vi skulle arbejde med Otto Scharmers U-teori, bo i en beduinlejr ude midt i ørkenen og sove under åben himmel i 7 dage. Og den tur blev en øjenåbner af de helt store. Måske endda den største…..

Vores daglige “arbejdsplads”

Det ”store” ved naturen er, at den kalder på sanserne og ikke på hovedet eller intellektet. Naturen inviterer til ro, til stilhed, til sansning og til at finde tilbage til sig selv. Man mærker vinden, solen eller måske regnen. Man hører fugle eller rislen af vand eller mus i skovbunden. Man dufter hav, eller græs eller tørt sand. Man ser på en uendelig ørken, en blomstrende eng, en blank skovsø eller en smuk solnedgang. Og hvis man tør forbinde sig med det – selvom det kun er for et øjeblik- så kan man opleve hvordan Excel-ark, frustrerede medarbejdere, dårlig ledelse, en proppet mødekalender og for lange arbejdsdage kan forsvinde som dug for solen. Tankerne forsvinder, og tilbage er blot sansningen af naturen. En væren med sig selv lige der hvor man er.

Solopgang over mosesbjerget

Forsvinder arbejdspresset og den irriterende chef mens man er i skoven? Nej, det gør det ikke, men jo oftere man lykkes med at slippe hovedet for en tid og bare sanse, jo bedre bliver man til at mærke sig selv og hvad der betyder noget. Hvad der er vigtigt. Og fra det sted kan man skabe et arbejdsliv der er mere i overensstemmelse med den man egentlig er. Det var det der startede for mig da jeg var i Sinai. En begyndende oplevelse af, at jeg ikke var der hvor jeg skulle være. At det var tid til et skift. Og det har været en gave.

Et af vores skovsteder

Og det er også denne kærlighed til naturen som har fået os til at arrangere vores Walk & Talks i skoven. Fordi blot 3 timer sådan en søndag med både stilhed, gå-meditation og samtale kan være berigende og give næring. Det er nærvær og fællesskab og sansning på samme tid.

Kom og vær med! Vi elsker at møde nye mennesker og vi elsker at give dem en dejlig oplevelse i naturen.

Fra vores april-tur

Du kan læse mere om der her på hjemmesiden under siden  ”Events”

Lav en nem og festlig påskekage…..

I lørdags tog vi lidt forskud på påsken sammen med gode venner. Vi hyggede i solen om eftermiddagen og trak indenfor til en god middag da det begyndte at blive koldt.
Mit bidrag til denne aften var en dessert, og jeg synes denne påskeversion af en marengskage var ret skøn og samtidig super hurtigt at lave.

Smuk påskekage

Til 6-7 personer skal du bruge følgende:

4 æggehvider
3 dl sukker
et par dråber eddike

1 dl lemond curd
1/2 l piskefløde
1/2-1 dl passionsfrugt coulis ( 6 passionsfrugter + 6 spk sukker + 1/2 dl vand )
2 poser påskeæg

Lav først marengs bundene ved at piske æggehviderne til skum sammen med et par dråber eddike (det stabilisere hviderne). Tilsæt sukker lidt af gangen og pisk til en stiv marengs.
Lav 2 cirkler på bagepapir af cirka 20 cm i diameter. Smør og mel cirklerne. Fordel marengsen på de 2 bageplader og bag i ovnen ved 125 gr i  en lille  time. Sluk for ovnen og lad bundene stå endnu en time. Tag ud og afkøl.

Pynt med fine æg og blomster

Skær passionsfrugterne over og tøm dem ned i en gryde. Tilsæt sukker og vand og kog det op. Pisk det så kernerne ikke “klistrer” sammen. Du kan bruge det som det er , eller si kernerne fra – det er en smags sag.
Pisk fløden til skum

Så er det tid til at samle kagen. Læg en marengsbund på et fad og fordel lemoncurd forsigtigt på bunden. Pas på den ikke går i stykker. I lørdags brugte jeg færdiglavet lemon curd, fordi vejret var skønt og jeg hellere ville sidde ude i solen med venner og kold hvidvin, end at stå over komfuret. Selvfølgelig smager hjemmelavet lemon curd bedre, mere let og frisk i citronsmagen, meeen…. Irma laver en udmærket én af slagsen som kan bruges i en snæver vending.
Top op med halvdelen af flødeskummet og dryp med lidt passions coulis. Læg endnu en bund over og fordel resten af flødeskummet her og dryp med resten af coulis én. Fordel påskeæggene på kagen og pynt med stedmoderblomster.

God påske !

Happy Easter!

Påske og asparges hører sammen…..

På vores påskebord er der næsten altid en ret med asparges og æg i skøn forening.
Det er måske ikke så opfindsomt, men det smager nu altså ret skønt, og så er det smukt !

Asparges med hakket æg og lakserogn

Jeg kan så godt lide denne version med hakket æg og lakserogn. Det ser fantastisk ud og er godt til påskefrokostens andre fiskeretter. Men man kan selvfølgelig også lave den med hakket æg og ristet bacon eller grillet parmaskinke. Eller bare med små halve vagtelæg og hakket purløg.

Jeg elsker bare disse fine små vagtelæg

Beregn 80-100gr grønne asparges til hver. Kog dem i letsaltet vand i 2-3 minutter og skyld dem under koldt vand. Afdryp og anret på et flot aflangt fad.
Kog svarende til et 1/2 æg per person og hakk dem groft. Fordel æggene over aspargeserne og top med lakserogn.

Jeg holder meget af denne purløgsdressing til:

1 æg der har kogt i 3 minutter
3 tsk hvidvinseddike
1 tsk dijonsennep
4-5 spk klippet purløg
1 1/2 dl olivenolie
Salt, peber

Tag ægget ud af skallen og ned i en blender sammen med de øvrige ingredienser og blend det hele til en lind og cremet dressing.

Server dressingen ved siden af, eller læg den under æggene hen over dine asparges.

Velbekomme !

Smuk påskeanretnng

Flexitar ? Så læs med på bloggen idag…..

Jeg har altid været lidt fascineret af sproget og dets udvikling, og af hvordan nye ord opstår, mens andre forsvinder. Min mor er lidt af en sprognørd og sørgede ihærdigt for at vi børn udtalte ordene rigtigt og for eksempel sagde ”keks” og ikke ”kiks”. I dag ville jeg nok blive mobbet ud af køkkenet hvis jeg holdt fast i mit ”keks”.

Men et af de relativt nye ord der er poppet op er ”flexitar”, eller sagt på en anden måde – ”en  vegetar på deltid”.
En Flexitar er , jeg citerer: ” En flexitar, også kaldet en fleksibel vegetar, dækker over en person, som nogle gange spiser kød, men ofte spiser helt vegetarisk. Flexitarer har ofte taget et valg om kun at spise kød i meget små mængder og kun for at få den optimale ernæringsmæssige kombination af vegetariske og animalske produkter.”

Råvarene er klar

Det er lidt ligesom at være festryger eller weekend dranker ikke ?
Der er noget lidt komisk over at man skal have et nyt ord for det der med at være mere bevidst om sit kødforbrug, men sådan er det. Nye ord opstår med nye behov.
Ud med brødflov, fusentast og døgenigt. Og ind med emoji, trumpisme ,bodyshaming og ja…..flexitar

Og når det nu er der, så synes jeg egentlig tanken om at være deltids vegetar er ret så tiltalende.
Jeg elsker en god bøf eller en simreret med kød der har kogt længe over lavt blus. Men grøntsagernes smags- og synsmæssige mangfoldighed er uovertruffen, og handlede det om  hvad jeg skulle tage med til en øde ø, ja så måtte bøffen nok blive derhjemme.

I denne uge får I opskriften på en god og mættende salat som er fin som et måltid i sig selv. Fuld af gode ting og sager.

Dejlig mættende salat med perlespelt

Du skal bruge følgende til 4 personer:

200gr perlespelt
2 små rødløg eller 1 bundt forårsløg
200gr god græsk eller tyrkisk feta
150-200gr grønne oliven uden sten
1 grøn og 1 gul peberfrugt
1 lille pose spædspinatblade
1 bundt bredbladet persille
150gr pecannødder

Kog spelten mør i letsaltet vand og afkøl. Hak rødløg fint eller skær forårsløgene i tynde skiver. Vælg hvad du bedst selv kan lide. Skær oliven i skiver og peberfrugt i tern. Pecan nødderne skal en tur i ovnen til de er sprøde og så grovhakkes . Skær fetaen i tern og hak persillen groft. Bland så det hele godt sammen og smag til med salt og peber.

Lave en dressing af følgende:
1 spk dijon sennep
1 spk grov dijon (eller 2 almindelige hvis du ikke lige har den grove i skabet)
2 spk flydende honning
30 ml hvidvinseddike
1- 1/2 dl olivenolie
salt og peber

Blande dressingen godt sammen og smag til med honning, mere eddike eller olie efter behag. Vend med salaten og server. Så behøver du ikke sidde og længes efter en stor bøf !

Så er der serveret