Hvem deltager egentlig i en Samtalemiddag ?

Forleden snakkede jeg med en kvinde om vores Samtalemiddage. Hun var så vild med vores smukke borde og æstetiske madarrangementer. Men da jeg spurgte hende om hun ikke skulle med en dag, sagde hun ”at det var ikke noget for hende, for hun havde så mange venner i forvejen som hun havde svært ved at få tid til at se”.
Og det gav mig lyst til lige at skrive en lille klumme om det er være gæst hos os. For hvem er det egentlig der vælger at komme til sådan en middag ?

Der er kælet for borddækningen

Det hurtige svar er ALLE ! Det er en direktør for IBM, det er en selvstændig psykoterapeut. Det er en pensionist, det er en 40´årig med børn og knald på karrieren. Det er par, det er singler, det er venne-par. Det er folk der ikke gider gå alene på restaurant, men elsker en god middagsoplevelse. Eller det er par der har lyst til en anderledes restaurantoplevelse, end bare at spise ude et sted. Men fælles for dem alle er en åbenhed, en nysgerrighed og en god portion madglæde.


Vores gæster kommer IKKE fordi de mangler venner eller netværk eller familie. De kommer fordi de har lyst til at opleve noget andet, end det der sker når vi er sammen med mennesker vi kender rigtig godt. De kommer for at fortælle en historie, og ikke mindst for at blive inspireret af alle aftenens øvrige fortællinger. De kommer for at kunne tage herfra med en følelse  af at have fået noget andet med hjem. De kommer for at spise et skønt måltid, ved et smukt dækket bord. De kommer for at få en anderledes middagsoplevelse.
For nogen kræver det lidt mod at melde sig til. For andre ikke spor. Sådan er vi så forskellige. Men alle går herfra med ro i maven og med en mæthed på flere planer.

Blue is beautiful

Og vi – jeres værter – Mads og jeg, tager os af jer fra start til slut, så I bare kan læne jer ind i oplevelsen sammen med de andre gæster.

Her er vi !

Vi glæder os til at møde DIG !

Læs mere og tilmeld dig her: http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Natur med natur på

I sidste uge havde jeg en virkelig enestående natur oplevelse som jeg gerne vil dele med jer.

Jeg havde for over et år siden læst i Politiken om ”Naturbyn” – et sted oppe i Värmland i Sverige hvor man kunne bo i træ-tophytter eller på en tømmerflåde i en sø. Det så fuldkommen fantastisk ud, så da Mads blev 60 år tilbage i marts, så tænkte jeg at sådan en tur skulle han have i fødselsdagsgave.

Vores skønne lille hytte

Jeg havde i forvejen booket 2 overnatninger i tømmerflåde hytten. Det lød simpelthen for fantastisk at kunne overnatte i en hytte på en tømmerflåde midt i en sø. Og det skulle vise sig at være om muligt endnu bedre end vi havde kunne forestille os. Turen derop tager cirka 6 timer i bil fra København. Så ikke nogen smuttur, men til gengæld en smuk tur. Og med et par gode Podcast på anlægget og kaffe i termokanden, ja så gik tiden egentlig ret hurtigt. På vej derop, stoppede vi i Trollhättan og så det store sluseanlæg og spiste frokost i solen.

Udsigt fra en træ tophytte

Vi ankom ved 15.00 tiden og blev vist rundt af stedets meget sympatiske ejer – Thomas , som gennem 20 år selv har bygget stedet. Det hele ligger i skovbrynet på kanten af en sø og alt ånder fred og ro. Der er ingen elektricitet, så man laver mad over bål, varmer kedlen med vand op hvis man vil have et varmt brusebad og fyrer også selv op i brændeovnen i saunaen hvis man er til det. Maden opbevares i gammeldags isskabe som fyldes op med is daglig, så det fungerer helt perfekt. På land er der 2 træ-tophytter og et par skov hytter, samt en større hytte hvis man er en gruppe. Og så er der tømmerflåden som ligger for anker i søen…..

Kanoen ligger fortøjret til tømmerflåden

Vi fyldte vores bagage i et par kanoer og padlede ud til tømmerflåden. Det tager kun få minutter. Man bruger også kanoen hvis man skal ind og hente mere brænde eller frisk vand fra en kilde i skoven.
Tømmerflåden i sig selv har det hele – bålplads til at lave mad, lille tørkloset , køleskab og en lille hytte med dobbeltseng, bord og bænk. Det hele er super enkelt, men med mange fine detaljer, så som tændte fakler da vi ankom og en vase med friske liljekonvaller i hytten. Mad og drikke havde vi medbragt hjemmefra, men hvis man har glemt noget kan det købes i et lille lokalt supermarked et par kilometer væk.

Og ja, så havde vi ellers 2 dage der i total fred og ro. Vejret med fantastisk, med blå, blå himmel og vindstille, så vi badede, fiskede, sejlede på søen i kanoen eller sad bare og læste eller nød udsigten som hele tiden forandrer sig en smule når flåden drejer på vandet.
Jeg kan godt være lidt til fals for en lækkert hotelværelse, men jeg må sige at dette sted gav én denne all-inclusive følelse. Der var alt hvad vi havde brug for og naturen dannede den perfekte ramme.

Så hvis du holder af natur, af stilhed, af fred og ro så und dig selv et ophold her hvad enten det er i en trætop eller på en tømmerflåde.

“Køkkenet”

Det bliver simpelthen ikke bedre.

Læs mere her : https://www.naturbyn.se/

Og hvis du har lyst til en anden dejlig naturoplevelse, så følg med Madhimlen ud i skoven d. 22 juni, når vi laver skovmiddag under trækronerne .

Læs mere her : http://minmadhimmel.dk/events/

Skovmiddag

Varm dig med denne skønne, lune salat

Jeg fik en variation over denne salat i Stockholm i efteråret hvor Mads og jeg spiste frokost i Saluhallerne, og det var kærlighed ved første bid. Siden har jeg lavet den adskillige gange og den er lige fantastisk. Kombinationen af de bagte rodfrugter og de rå, knasende grøntsager er jeg bare vild med.

Prøv den nu, mens sneen vælter ned og vi alligevel har tabt foråret af syne.

Lune rodfrugter og knasende grønt

Du skal bruge følgende:

300gr gulerødder
300gr rødbeder
300gr Persillerod
300gr kartoffel
2 stk rødløg
200 gr haricot vertes
1 bundt bredbladet persille
Bladsselleri (Hvis du hører til dem der elsker bladsselleri, så tag gerne et par stængler eller 5 med. Jeg skærer dem også i stave og smider dem ind i ovnen efter 15 min – de skal ikke have så meget som rodfrugterne.)

Skræl og klargør rodfrugterne og skær dem i stave. Vend med olvenolie, salt og peber og bag dem i ovnen til de er møre, men stadig har lidt bid.
Skær rødlæget i tynde både. Nip bønnerne og kog dem møre , men sprøde. Hak persillen.

Og så er det bare at blande de lune, bagte rodfrugter med rødløget, bønnerne og den hakkede persille. Hæld lidt god olivenolie over og server som tilbehør eller som et godt måltid i sig selv.

Velbekomme!

En mættende vintersalat

Efter en uge med influenza kan jeg mærke at mit “system” i den grad kalder på nogle sunde og gode madvarer til at få mig ordentligt på højkant igen. Dagens salat hører til i denne kategori; velsmagende, mættende og fuld af gode vitaminrige sager. Og så tilføjer de stegte squash en dejlig fyldighed til salaten, som gør at man ikke sidder og mangler kød.

Salat med masser af power

Du skal bruge følgende:

200gr quinoa
1/2 spidskål
1 broccoli buket
1-2 squash
2 rødløg
2 hjertesalathoveder
1 pose edamamebønner

Her er det rød quinoa, men alle farver kan bruges

Kog quinoa ´en , men ikke mere end at den stadig har lidt bid i sig. Det synes jeg smager bedst.
Snit kålen fint og læg den i koldt vand 1 times tid. Del broccolien i små bukketter og overhæld den med kogende vand. Lad den stå 1-2 minutter og skyld derefter med koldt vand. Skær squashen i skiver og steg dem kort ved høj varme i olivenolie.  Skær rødløget i tynde skiver. Giv bønnerne et hurtigt opkog 1-2 minutter og skyl i koldt vand. Snit hjertesalaten fint.
Hvis du synes den mangler lidt for at udgøre et helt måltid, så tilsæt feta eller hådkogte år. Så er den gode middagssalat hjemme.
Så er der blot tilbage at blande hele herligheden og vende den med en god dressing – for eksempel denne her:

1/4 dl hvidvinseddike
1 – 1 1/4 dl olivenolie
1 spk dijon sennep
1 fed finthakket hvidløg
1 stk finthakket ingefær (kan udelades hvis man ikke lige er til det)
1 stk sukker
salt og peber

Velbekomme

Det er betydningsfuldt at have gode forbilleder livet igennem…..

Forleden sad vi i gode venners lag og snakken faldt på rollemodeller eller forbilleder. Mennesker vi havde mødt gennem livet, og som havde sat et aftryk. Som vi huskede, og som vi i ny og næ hev frem af hukommelsen, for at mindes den betydning de havde haft, og hvordan de havde inspireret os. Jeg nævner i flæng en skolelærer der gik langt ud over de normale grænser i 70érnes skole, for at vække elevernes lærings lyst. Eller en chef på en af mine første private arbejdspladser der bare kunne tale arbejdsglæde og begejstring ind i alle medarbejderne. Og min far, som jeg mistede i sommer, men som havde en ukuelig tro på at man kunne sætte sig et hvilket som helst mål og nå det. Eller min kære, livskloge farmor, der forstod at blive gammel på den fineste og mest nærværende måde.
Nogle mennesker forbliver forbilleder for os det meste af livet. Andre bliver skiftet ud i takt med vores egen udvikling. Andre igen har vi måske blot et kort møde med, men det er på et tidspunkt hvor vi er påvirkelige. Hvor vi er åbne for at lade os påvirke.

Mig og min dejlige far

Jeg synes det er interessant at tænke på hvorfor lige disse personer blev nogle der satte aftryk hos mig. Hvad var det ved øjeblikket? Ved personen og ved mig selv lige der, der fik betydning?. Vi møder mange hundrede mennesker livet igennem, men ikke mange af dem sætter varige aftryk i os. Men det er inspirerende at høre om dem der gør. Og hvorfor?

Det skal vi tale om til vores næste Samtalemiddag fredag. d. 23 februar 2018.

Læs mere og tilmeld dig her:

http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Rim din laks med rødbede Nytårsaften

Hvad er det lige man skal lave til middagen Nytårsaften som smager godt, ser smukt ud, men som heller ikke kræver at man står i køkkenet hele dagen ?

Et godt bud er rødbede rimmet laks med peberrodscreme og rugbrødsknas.

Når man ”rimmer”, så gnider man fisken ind i en salt/sukker blanding og ordet kommer af ”rim” (fra svensk – rimma) fordi det ligner rimfrost.

Laks skal fryses inden den bruges når man skal spise den halvrå som i dette tilfælde. Frys den minimum 24 timer ved mindst -20 grader, så undgår du risikoen for fiskeorm.

Og hvorfor lige med rødbede?  Simpelthen fordi det ser dødgodt ud. Jeg synes ikke det tilfører så meget til selve smager af fisken, men skiverne bliver fantastiske i farven

Beregn cirka 100 gr laks per person til en forret og køb helst den færøske laks – den er så meget bedre end den norske. Selv rimmer jeg ofte en hel side laks, og det der ikke bliver spist som rimmet, griller jeg kort på en grillpande eller en rigtig grill dagen efter. Det smager også helt fantastisk.

Til én side laks på 1,5-1,8 kilo skal du bruge følgende:

75 gr salt
75 gr sukker
hvid peber
2 rå rødbeder
1 lille glas snaps eller vodka

Hvis du bare har et lille stykke fisk på 500 gr så bare juster mængden ned. Om der kommer lidt mere eller lidt mindre af salt/sukker blandingen på er ikke SÅ afgørende, så du skal ikke blive nervøs ????

Dup laks tør og og læg den med skindsiden nedad i et fad. Jeg plejer at lade skindet sidde på, for så er den nemmere at skære bagefter. Fordel så salt/sukker blandingen godt over hele laksen. Riv derefter de 2 rødbeder og fordel dem ovenpå laksen. Slut af med at hælde et glas snap eller vodka udover hele herligheden. Dæk med film og stil den i køleskabet mindst 24 timer, men også gerne det dobbelte. Vend den evt undervejs. Du må også meget gerne sætte noget ovenpå så der kommer lidt pres på fisken.

Når laksen er færdig tages den ud af køleskabet og skylles fri for salt og rødbeder. Skær den i tynde skiver – jeg kan bedst lide at skære den som man ville skære en røget laks, men det er en smags sag. Stil den skårede laks i køleskabet indtil servering.

Her anrettet på skiferfad

Så laver du peberrods creme således:

3 spk sukker
3 spk lager eddike
3 tsk senneps puler
6-8 spk revet peberrod
½ l creme fraiche 18 %

Varm eddiken op og opløs sukker heri. Afkøl og bland med de øvrige ingredienser. Smag til med peberrod – styrken varierer meget afhængig af om du selv river eller køber færdigrevet peberrod.

Ved anretning smører du lidt peberrodscreme ud på tallerkenen og fordeler laksen over. Pynt med agurkestrips og ærtespirer og drys med rugbrødschips.

Server eventuelle resten af cremen “on the side”

Smuk portionsanretning

Jeg ønsker jer alle en rigtig Godt Nytår !

Et smukt alternativ til den klassiske rødkålssalat

Selvom traditioner er godt, så kan det samme nu også siges om fornyelser. Der er INGEN der skal røre ved min gåsesteg juleaften, men tilbehøret kan man til en hvis grad godt få lov at pille ved.

Hvis du har det på samme måde, så prøv at bytte den klassiske rødkålssalat med æble og nødder ud med denne smukke, knasende og farverige kålsalat.

Vi er ofte mange om julebordet, så denne portion rækker til mindst 15 personer, så halver den hvis I ikke er så mange, eller gem halvdelen i plastposer til de næste dage. Hvis du ikke har puttet dressing på, så holder den sig et par dage på køl

Du skal bruge:

1 poser rosenkål
1 pose hakket grønkål
½ lille rødkålshoved
1-2 granatæbler
2 Kaki frugter

Start med at fjerne de yderste blade fra rosenkålen og skær det nederste af stokken af. Snit dem derefter i tynde skiver. Er du sent på dem, så smid dem i en foodprocessor og hak dem der. Læg dem i koldt vand en times tid.
Du kan jo også købe en pose hel grønkål og selv hakke. Jeg tyr ofte til den nemme løsning med det forhakkede. Men alligevel giver jeg det lige en ekstra tur i foodprocessoren, så det bliver rigtig fint. Det er strengt taget ikke nødvendigt, men jeg kan godt lide det ret finthakket.
Snit rødkålen så tyndt du kan og læg også den i koldt vand en times tid.
Tag kernerne ud af granatæblerne (husk at dette kan du gøre flere dage i forvejen og bare opbevare i en plastbeholder i køleskabet.
Og så er der Kakifrugten…..den kendes også som Sharonfrugten som er næsten det samme. Det er lidt nyt at jeg er begyndt at bruge den, men jeg synes den smager godt i salater og tilfører både lidt sødme og lidt syrlighed. Og så er den meget smuk i farven med sit orange look. Skær den i små tern eller skiver.

Slyng kålen fri for vand og bland så hele herligheden og lav denne honning dressing til:

2 spk dijon sennep

1 spk honning sennep

2 tsk akacie honning

4 spk æbleeddike/nødde-eddike

½-2 dl olivenolie spk

Salt og peber

Kål og frugt i skøn forening

Så kan I godt sætte anden, gåsen eller flæskestegen på bordet sammen med.

Sæt kulør på efteråret

Her i efterårs mørket hvor alt synes at være blevet jordfarvet og brunrødt, kan man godt længes  lidt efter sommerens mange farver.
Men fortvivl ikke, for det du ikke finder i naturen, kan du hente hos grønthandleren  eller i supermarkedets grøntsagsdisk. Jeg bliver aldrig træt af den farveoverdådighed som vores grøntsager har. Og det er både smukt og appetitligt at sætte tænderne i en salat der indeholder alle regnbuens farver. Leg selv med farverne når du køber ind, eller prøv denne sunde og knasende multicoulor salat.

Der er knald på farverne i denne smukke salat

Du skal bruge følgende:

Spidkål i tynde strimler
Rosenkål i tynde strimler
Gulerødder skåret i tændstikker
Edamame bønner
Bønnespirer
Radiser i tynde skiver

Skær de 2 slags kål i tynde skiver og læg dem i koldt vand i en times tid. Så bliver den super krisp og lækker. Skær gulerødderne i tændstik strimler eller riv dem på et rivejern. Man kan købe sådan en slags kartoffel skræller, der laver strips i stedet for bare at skrælle. Den er genial til at lave hurtige tændstikker af dine gulerødder eller andet. Snit radiserne i tynde skiver og læg også dem i koldt vand hvis de er lidt bløde. Giv bønnerne  et hurtigt opkog. Bland hele herligheden til en smuk og farverig salat.

Sprød og knasende salat

Og hvilken dressing skal der så på ?
Her synes jeg det kommer meget an på hvad du skal spise til.
Salaten er for eksempel god til thai inspireret mad, og her vil en dressing med olie, lime, hvidløg, lidt sukker og frisk ingefær være lækker. Skal du spise den til stegt kylling eller stegt fisk, så synes jeg en dressing med dijonsennep, hvidvinseddike og olivenolie passer godt til. Og endelig kan du også sagten lave en mayonaise-agtig dressing med mayo, græsk youhurt eller creme fraiche, sennep, salt og lidt sukker. Så bliver den som en slags udvidet coleslaw og god til stegt svinekød.
Prøv dig frem !

Sådan foregår en Samtalemiddag

Nogle af vores gæster melder sig til så snart de har læst om konceptet, men mange andre går længe og overvejer om det nu er noget de gerne vil prøve.
Hvis du også er i tvivl, så læs med her på bloggen, hvor vi skriver lidt om hvordan sådan en middag egentlig foregår.

Et smukt bord venter vores gæster

Gæsterne ankommer i en stille strøm og Mads viser dem ind i vores dagligstue. De går rundt og hilser på hinanden og får et glas crémant i hånden. Hvis vejret er godt, vil velkomsten foregå ude i haven.

Mens jeg anretter forretten, er Mads sammen med gæsterne og sørger for at alle får introduktion til en lille gimmick omkring bordkortene. Der er ikke noget værre end at stå og træde sig selv over tæerne og ikke vide, hvad man skal gøre af sig selv. Gimmicken er en af vores måder at tage hånd om gæsterne på lige fra de træder ind af døren.

Hele ideen med disse “samtalemiddage” bygger på ideen om at være sammen om at nyde en god middag i en rar atmosfære og dele meningsfyldte oplevelser. Valget af oplevelse, som man vil fortælle om, er helt op til én selv. Vores erfaring er, at der er en mangfoldighed i historierne, som er både er overraskende og inspirerende og som alligevel alle har aftenens tema tilfælles. Det er fascinerende at opleve, hvordan vi på forunderlig vis genkender os selv i hinandens fortællinger. På den måde bliver vi fælles om fortællingerne.
Nogle gange tænker folk ” hvad skal jeg finde på at fortælle som er spændende og interessant for andre at høre om ?” Her skal man ikke være så bekymret. For det forunderlige er, at hvis man fortæller en personlig historie om noget som har haft betydning for én selv, så vil der helt sikkert også sidde nogle gæster omkring bordet som kan genkende sig selv i din historie, og som vil blive inspireret eller berørt af den.

Der lyttes til hinanden

Som værter til Samtalemiddagene er vores vigtigste opgave, at skabe en behagelig, venlig og imødekommende stemning, som fylder hele køkkenet. Og så selvfølgelig at forkæle vores gæster med en dejlig middag.  Det er ligesom at dirigere et orkester, så den helt rigtigt musik opstår, hvor alle kan spille med – mænd, kvinder, unge, gamle, store og små. Middagen skal ikke være en præstation, hvor det handler om at fortælle den bedste historie, men derimod en rar aften, hvor man kommer som sig selv og er en del af et fællesskab for en aften. Det eneste det kræver er at være nysgerrig og interesseret i andre mennesker.

Her er vi

Vi kalder det at ”facilitere med let hånd”, når vi skal beskrive måden vi styrer gæsterne i gennem aftenen på. Der er på forhånd lagt en bordplan og vi har lavet en liste med rækkefølgen, som historierne skal fortælles i. Hvis nysgerrigheden er vækket efter en historie er blevet fortalt, er det muligt at spørge ind til den. Men vi sørger for, at historierne ikke bliver oplæg til diskussioner, men at de får lov til at står for sig selv som en fortælling.

Så en samtalemiddag er ikke en terapeutisk aften, eller en alvorlig aften, ej heller en sørgelig aften.
Det er en sjov, inspirerende, nogle gange rørende, men altid vedkommende måde at spise et godt måltid på i selskab med andre mennesker.

Læs mere og tilmeld dig herhttp://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Velkommen !

 

Det samlende måltid

Kender I det med at man står til et drinks party med en cocktail i hånden, og prøver at se ud som om man er vildt optaget af skålen med peanuts? Eller også går man lidt søgende rundt og forsøger ikke at virke alt for lost, mens man forgæves leder efter den eneste man kender ?
Bevares, forstå mig ret…..jeg elsker cocktails, men giv mig nu et bord at sidde ved og et godt måltid at samles om. Jeg er bare ikke vild med at blafre rundt til et cocktail party.

Drinksbord til vores sommerfest

Nogen har sagt at ”en fremmed er en ven man endnu ikke har delt et måltid med”. Jeg kunne ikke være mere enig. Det gode måltid og det smukke bord samler mennesker. Så nej, det er ikke bare et hvilket som helst måltid. Det er ikke gryderne på bordet og en pulversuppe fra Knorr. Og det er ikke fordi det handler om dyr mad eller sofistikeret mad. Nej, det handler om omhu – ja, jeg er tilbøjelig til at sige, at det handler om kærlighed.
Dét måltid der er lavet med omhu og kærlighed, – til maden, til anretningen, til serveringen, til dem der skal spise, – det er dét måltid der formår at samle, at skabe nærvær og fællesskab. For sagen er den, at denne omhu og glæde ved at frembringe det gode måltid, den kan mærkes af alle der spiser med. Den mærkes i smagen, i lysene på bordet, i den nystrøgne serviet og i den smukke anretning. Når man sætter sig ved et bord hvor man mærker omhyggeligheden og kærligheden bag, så kan man med det samme slappe af. Man kan bare læne sig ind i den ramme nogle andre har skabt, og man kan være nærværende og tilstede med dem der sidder omkring bordet. Og så er det faktisk lige meget om der er lavet en enkel pastaret eller en 3 retters menu. Omhuen kan altid mærkes.

Bordet er dækket til Samtalemiddag

Prøv bare at huske de gange du har oplevet alternativet: Der hvor der går en halv time inden nogen spørger om du vil have et glas vin eller en kop kaffe. Eller der hvor værten siger ”Gud, er I der allerede, vi er slet ikke begyndt at lave mad”, eller ”gider du lige hjælpe med at fjerne aviserne og syltetøjet fra i morges, så vi kan få dækket bord”. Nej vel ?
Når vi afholder vores Samtalemiddag, så plejer Mads og jeg plejer at sige til hinanden at ” i aften skal vi hylde vores gæster ind i kærlighed”. Og det gør vi så .
Prøv det selv. Det VIRKER !
Læs mere om vorees Samtalemiddage her : http://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Power salat