Spis friske fjordrejer og få sommeren tilbage

Nykogte, friskpillede fjordrejer er og bliver en forårs og sommer ting. Det kalder på kølig hvidvin og lune vinde på terassen. Så hvorfor skrive om dem nu – en halvkølig oktoberdag ? Simpelthen fordi jeg så dem ligge helt friske, klare, lidt brune og sprællevende hos fiskehandleren i går. Og så tænkte jeg , at hvis jeg nu køber et kilo af dem, og vi drikker lidt kølig hvidvin mens vi hygger os med at pille dem, så er det lidt ligesom at få et lille glimt at sommeren hevet ind i efteråret.

diverse billeder fra telefon 060

Jeg elsker bare de små besværlige kræ. Min barndom var fyldt med fjordrejer, som blev pillet i haven hos min bedstefar og bedstemor og vi var allesammen med til det – gamle som unge. Og det var hyggeligt og vi børn lærte det hurtigt, og …I am sorry, men det burde altså stå i forældrehåndbogen for begyndere at børn skal lære at pille fjordrejer. Ellers ender man jo med at bliver sådan én som tror at rejer er født i en frostpose !

Det er sanseligt at pille rejer, det er en glæde at spise dem og så er det et scoretrick når man bliver voksen. Én af de første gange jeg var sammen med min mand – og nu er vi tilbage i halvfemserne-, der tog han mig med storm ved at være mindst lige så hurtig til at pille fjordrejer som jeg selv. WOW ! Ham ville jeg ha´!

Men tilbage til bedstemor, for hun gjorde også noget andet med fjordrejerne end bare at koge og pille dem. En gang imellem lavede hun frittede rejer. I de sidste par år har jeg set flere unge smarte kokke servere frittede rejer og de tror nok at det er noget de selv har opfundet, men her må jeg bare sige NEJ ! Det var uden tvivl min kære og elskede bedstemor der fandt på den ide med at smide de hele rejer i olie og fritte dem og servere dem med salt. Det fik jeg som barn som en slags chips, og for søren hvor smager det godt. Selvfølgelig har jeg taget denne klassiker ind i mit ejet hjem, så mine egne 2 børn plager også jævnligt gennem sommerem om at jeg skal lave frittede rejer til dem.

Det er meget nemt, for du putter rejerne i en plastikpose – hvis de er meget våde så dup dem lidt med køkkenrulle -, hæld så en skefuld mel eller to i posen og ryst så at rejerne bliver dækket af melet. Varm nogle centimeter olie op i en gryde eller høj pande og fritter rejerne lidt af gangen. Det skal bare have et par minutter. Læg dem på en avis eller køkkenrulle og lad fedtet dryppe lidt af . Server straks med masser af salt. Man kan sagten spise hele rejen, men er man lidt sart, så tag hovedet af.

Mht den klassiske rejemad, så beregn cirka 200gr hele rejer til en pæn rejemad. Smør et godt stykke fransbrød med rigtig smør (jo, i denne situation er smør et MUST) og fordel dine rejer på brødet. Salt og peber – that is it!  Glem alt om mayonaise – det hører sig ikke til en mad med friske rejer, som har en uendelig fin smag, der ikke tåler overdøvelse.

diverse billeder fra telefon 062

Så altså – hvis du missede rejerne i sommer, så kan du nå det endnu. De er hos fiskemanden. Men kig godt efter , de skal være friske, dvs klare og lidt brune, ikke matte og grå, og de må meget gerne sprælle på disken. Hæld dem i kogende, letsaltet vand og lad dem blive i til vandet koger igen. Hæld dem så i et dørslag, salt dem let og pil. Og den gode nyhed er at det er obligatorisk at drikke kold hvidvin mens man piller.

Så har du sommeren tilbage !

 

%d bloggers like this: