Rim din laks med rødbede Nytårsaften

Hvad er det lige man skal lave til middagen Nytårsaften som smager godt, ser smukt ud, men som heller ikke kræver at man står i køkkenet hele dagen ?

Et godt bud er rødbede rimmet laks med peberrodscreme og rugbrødsknas.

Når man ”rimmer”, så gnider man fisken ind i en salt/sukker blanding og ordet kommer af ”rim” (fra svensk – rimma) fordi det ligner rimfrost.

Laks skal fryses inden den bruges når man skal spise den halvrå som i dette tilfælde. Frys den minimum 24 timer ved mindst -20 grader, så undgår du risikoen for fiskeorm.

Og hvorfor lige med rødbede?  Simpelthen fordi det ser dødgodt ud. Jeg synes ikke det tilfører så meget til selve smager af fisken, men skiverne bliver fantastiske i farven

Beregn cirka 100 gr laks per person til en forret og køb helst den færøske laks – den er så meget bedre end den norske. Selv rimmer jeg ofte en hel side laks, og det der ikke bliver spist som rimmet, griller jeg kort på en grillpande eller en rigtig grill dagen efter. Det smager også helt fantastisk.

Til én side laks på 1,5-1,8 kilo skal du bruge følgende:

75 gr salt
75 gr sukker
hvid peber
2 rå rødbeder
1 lille glas snaps eller vodka

Hvis du bare har et lille stykke fisk på 500 gr så bare juster mængden ned. Om der kommer lidt mere eller lidt mindre af salt/sukker blandingen på er ikke SÅ afgørende, så du skal ikke blive nervøs ????

Dup laks tør og og læg den med skindsiden nedad i et fad. Jeg plejer at lade skindet sidde på, for så er den nemmere at skære bagefter. Fordel så salt/sukker blandingen godt over hele laksen. Riv derefter de 2 rødbeder og fordel dem ovenpå laksen. Slut af med at hælde et glas snap eller vodka udover hele herligheden. Dæk med film og stil den i køleskabet mindst 24 timer, men også gerne det dobbelte. Vend den evt undervejs. Du må også meget gerne sætte noget ovenpå så der kommer lidt pres på fisken.

Når laksen er færdig tages den ud af køleskabet og skylles fri for salt og rødbeder. Skær den i tynde skiver – jeg kan bedst lide at skære den som man ville skære en røget laks, men det er en smags sag. Stil den skårede laks i køleskabet indtil servering.

Her anrettet på skiferfad

Så laver du peberrods creme således:

3 spk sukker
3 spk lager eddike
3 tsk senneps puler
6-8 spk revet peberrod
½ l creme fraiche 18 %

Varm eddiken op og opløs sukker heri. Afkøl og bland med de øvrige ingredienser. Smag til med peberrod – styrken varierer meget afhængig af om du selv river eller køber færdigrevet peberrod.

Ved anretning smører du lidt peberrodscreme ud på tallerkenen og fordeler laksen over. Pynt med agurkestrips og ærtespirer og drys med rugbrødschips.

Server eventuelle resten af cremen “on the side”

Smuk portionsanretning

Jeg ønsker jer alle en rigtig Godt Nytår !

%d bloggers like this: