Salat med ost – en god kombi !

Begge mine forældre er, hvad man vist rolig kan betegne som meget frankofile.
De har boet i Frankrig,  har venner i Frankrig , taler flydende fransk og i min barndom gik vores sommerferier som regel også til dette dejlige land.
Så det der med at servere ost til middag efter hovedretten, som er naturligt for de fleste fanskmænd, men knap så almindeligt herhjemme, det fik vi også derhjemme. Og det er jo en dejlig ting, sådan at få et stykke ost sammen med et godt glas vin. Men ofte synes jeg det kan knibe med appetitten på det tidspunkt i måltidet – et mæthedspunkt har indfundet sig og ost og brød kan føles tungt.

Men for mig der elsker ost, er salater med ost derfor et godt alternativ. Man kan lave dem som forret, som del af en buffet eller i stedet for det klassiske ostebræt, for det virker lettere.

Her kommer opskriften på 2 af mine oste-salat favoritter.

IMG_0701

Salat med ristet gedeost (4-5 personer)

1 rulle gedeost (gerne den med skorpe på)

2 håndfulde rucula

2 håndfulde blandede spæd salatblade

1 håndfuld ristede nødder

2 røde æbler skåret i tynde skiver

1 æg og 1 ½  dl rasp

Olivenolie til steging

Skær gedeosten i skiver af cirka en centimeters tykkelse. Vend først i æg, derefter i rasp og steg dem så på panden 1-2 minutter på hver side.

Salaten skylles og fordeles på et fad. Drys med hele ristede nøddekerner og fordel de skivede æbler på. Behold den røde skræl på – det ser smukt ud.

Lav en dressing af

1 tsk dijon sennep

1 tsk honning sennep

1 tsk flydende honning

2 spk æbleeddike

5 spk rapsolie

Salt og peber

Hæld dressing over , bland salaten og top med de ristede gedeoste. Mums !

En anden god salat med os er denne med manchego og dressing lavet med chipotle, som er en røget chilipasta. Hvis du ikke kan få det, så kan man bruge sambal oelek i stedet for, men den har ikke den dejlige røgede smag som chipotlen. Mht mandlerne, så rist dem på en bradepande i ovnen., så får de en fin jævn farve og bliver meget sprøde. Jeg ser ofte folk pøse olie på nødder, mandler, solsikkekerner osv når de rister dem på panden. Det er der ingen grund til. Nødder er jo i forvejen fyldt med fedtstoffer, så de klarer fint at blive ristet på en tør pande eller i ovnen på bagepapir.

Salat med manchego og nødder i spicy dressing

Blandede salater efter smag. Brug gerne salater med forskellig farve og struktur.

200 gr manchego ost, skåret ud i tern

125 gr blåbær

50 gr smuttede og tørristede mandler

Dressing af

1-2 spk chipotle

1 spk flydende honning

½ dl citronsaft

3-4 spk olivenolie

2 spk hakket skallotteløg

Salt og peber

Rens og skyl salaten og læg den på et fad.. Fordel ost, blåbær og mandler over og dryp dressing over til sidst. Bon appétit !

2014-11-08 19.03.18

%d bloggers like this: