Jeg holdt en lille fest for mine gamle forældre og 12 af deres venner her i torsdags. Det var utrolig hyggeligt og der blev fortalt så mange sjove historier fra gamle dage. Bordet var dækket med smukke ting jeg har arvet fra mine forældre, så jeg synes at jeg måtte lave en forret der matchede det fine bord.
Det blev til en laksetatar med fennikelcrudité, persilleolie og lakserogn, serveret med hjemmelavede rugbrødschips.
Det smagte skønt og var en drøm at se på.
Selve tataren laver du af følgende til 4 personer:
350 gr fersk laks (hus at det skal fryses i mindst 48 times hvis når du bruger rå laks for at slå eventuelle fiskeorm ihjel)
1 tsk sukker
salt og peber
1 lille finthakket rødløg
Reven skal af en 1/2 usprøjtet citron
1 spk citronsaft
2 spk finthakket purløg
1 god spk creme fraiche 18 %
Skær laksen i små tern og bland så det hele godt sammen. Mængden af citron, salt og peber er lidt en smagssag, så smag den selv til. Den har godt af et stå mindst en time inden servering.
Til fennikel cruditéen skær du blot en fennikel i helt tynde skiver, enten i hånden eller på et mandolinjern. Vend det med citronolie og salt og peber. Så er den klar.
Til persilleolien skal du bruge:
2-3 dl persille (plejer at bruge bredbladet , men kruspersille kan også bruges)
2 dl vindruekerneolie
salt og peber
Det er sådan set bare at putte det hele ned i en god blender og så kører rigtig længe – henved 5-6 minutter , da olien så bliver lidt opvarmet og bedre forener sig med persillen. Hvis du ikke har en blender der kan køre så længe uden at brænde sammen, så kan man opvarme olien lidt først i en gryde, men vær forsigtig! Når du har blendet færdig , så sigt den så den bliver klar.
Denne olie kan gemmes i lang tid og er også skøn i salater og til andre fiskeforretter og farven er bare amazing !
Rugbrødschips er super nemme at lave. Du får bare bageren til at skære et rugbrød i helt tynde skiver (sig de skal bruges til chips). Det skal være et par dage gammelt, ellers går skiverne i stykker. Pensl med olivenolie og drys med flagesalt og bag ved 200 g i ovnen til de er sprøde og lækre.
Anret det hele på en tallerken og pynt med brøndkarse eller ærteskud, lakserogn og skovsyre. Smukt og velsmagende.