Tanker om “Berøring”

Vores næste Samtale middag fredag d. 6 september skal handle om ”Berøring”.

Jeg har gået og tænkt på hvad jeg selv er blevet berørt over, og tanken falder helt naturligt på min mor som døde i april. Min mor var en sej, energisk og meget livs elskende kvinde, indtil hun for 10 år siden fik en stor blodprop i hjernen, der forandrede hendes liv på alle måder. Hun har kæmpet med genoptræning, med sorg over sit tab og med at finde en mening på trods. På mange måder lykkedes det hende at finde glæde i de små ting, men da min far, hendes livsledsager gennem 60 år, døde for små 2 år siden, så var det som om den sidste flamme døde ud.
I marts i år hold hun op med at tage sin medicin og hun holdt op med at spise. Hun ville ikke leve mere. Hun ville genforenes med min far. Jeg havde så svært ved at accepterer det. Forstå det kunne jeg, men rumme den beslutning var svært. En dag sagde jeg i frustration til hende ”Mor, for helv.. altså..…, hvad sker der med dig ?” Så gav hun mig et kram og svarede ”Camilla, du skal ikke være bekymret”.
Det berørte mig så dybt. Min mor, som jeg havde passet gennem så mange år, blev pludselig til MOR igen. Lige der følte jeg mig bare som en lille pige og hun beroligede mig og sagde at alt var godt. Hun havde taget en beslutning, og det var den rigtige beslutning for hende, det kunne jeg så tydeligt mærke, og det gav mig ro.
Hun døde 5-6 uger senere. Min bror og jeg vågede over hende i 3 døgn på det plejehjem hvor hun endte sine dage. De sidste dage kunne hun ikke tale mere. Om natten inden hun døde mærkede jeg at hun var vågen og jeg bøjede mig ind over hende. Så rakte hun sin hånd op og aede mig på kinden, og hvis hun havde kunne tale, ville hun have sagt det igen.…”du skal ikke være bekymret”. Det blev det sidste livstegn jeg fik fra hende, og hendes berøring sidder stadig på min kind, og minder mig om hvilket elskeligt og kærligt menneske hun var.

Berøring har mange ansigter. Både det vi bliver berørt af og det vi IKKE vil røre ved.
Denne aften i september skal vi høre jeres historier om ”Berøring” og blive både inspireret og berørt af dem.

Læs mere om Samtalemiddage her:

https://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

%d bloggers like this: