Så er det nye år landet….

Det var så den Jul og det Nytår. Jeg læste i avisen at det var blevet købt ind på dankortet for 23,4 miliarder kroner i de første 23 dage af december. Det er meget, og sammen med julens indtag af mange gode, men fede spiser, så er jeg nok ikke den eneste der trænger til lidt ”simple living”ovenpå den omgang.
Ligeså skønt det er at pynte op til Jul, bage, sylte osv, ligeså befriende er det at lægge nisserne og glaskuglerne i julekassen og fylde vindueskarmen med sprøde tulipaner i lyse farver og gryderne med dejlige grøntsager

Dejlige grøntsager

I dag får i opskriften på noget tilbehør – nemlig Romesco sauce. Det er en slags pesto, baseret på røde peberfrugter og mandler og stammer fra Catalonien i Spanien. Den er simpelthen et hit til lyst kød og fisk eller bare som en snack som kan spises med grøntsagsstave eller brød. Den serveres kold og holder sig i flere dage i køleskabet og kan desuden fryses til senere brug. Det er smart for jeg laver gerne en stor portion når jeg nu er i gang, og så kan man lige snuppe sådan en fætter op af fryseren som alternativ til en varm sovs.
Det findes utallige opskrifter på den, men jeg synes denne er den bedste Desuden er den så skøn at lave med alle de dejlige råvarer man rister sammen, at man føler sig hensat til Cataloniens hede og det spanske køkkens sanselighed.

2014-08-23 15.04.50

Opskriften lyder sådan her:

5 røde peberfrugter
2-3 rød Chilier
3-4 rødløg
1 stor tomat
1 lille helt  hvidløg, pillet og hakket
150 gr mandler
6 dl olivenolie
8 spk sherryeddike
10 soltørrede tomater
salt, peber

Skær peberfrugter og chili i strimler og hak løgnene og tomaten. Hæld en god portion olie op i en stor pande med høje kanter. Hele bunden skal være dækket og varm det så godt op. Svits først løgene til de er lidt brune og tilsæt så peberfrugt, chili, mandler og hvidløg. Brun det hele godt. Tilsæt så de 2 slags tomat og steg videre til det er mørt. Rør i det undervejs så det ikke brænder på. Afkøl hele herligheden og blend derefter i en foodprocessor sammen med eddiken, mere olie og salt og peber. Det skal have konsistens som pesto.
Server til kylling, fisk, kalvekød eller bare som en lille tapas ret med brød, crostini eller grøntsagsstave.

2014-08-23 17.10.37

Buen provecho !

%d bloggers like this: