Noget om at tage “afsked”

Vores næste Samtalemiddag i februar skal handle om ”at tage afsked”. Det har ledt tankerne hen på nogle af mine egne afskeds oplevelser. Dette er én af dem :

For 5 år siden tog jeg afsked med mit job som direktør. Jeg tog samtidig afsked med min høje løn, min firmabil, min gode pensionsordning og min sundhedsforsikring. Jeg tog afsked med stress og jag, med gode kolleger, med dårlige kolleger, med forretningsmøder, udenlandsrejser og med følelsen af at være vigtig. Og ikke mindst tog jeg afsked med den jeg var, med prestigen, med statussen, med den rolle jeg havde haft i rigtig mange år.

Mange synes jeg var modig. Andre sagde ”åh, det kunne jeg også godt tænke mig”. Selv synes jeg det var sværere end forventet. Og det sværeste var ikke økonomien eller frygten for ikke at have penge nok til regningerne. Nej, det sværeste var at tage afsked med en kendt identitet. Sin arbejdsidentitet gennem mange år. For hvem er man så, når man ikke mere har fast arbejde ? Og hvad nu hvis man aldrig finder ud af hvad man så skal lave ?
Når jeg var ude til middagsselskaber, så håbede jeg altid, at ingen ville spørge hvad jeg lavede. For hvad skulle jeg svare ? Jeg er tidligere direktør ? Temmelig patetisk ikke ? Jeg er i transit? Jeg laver ikke noget? Jeg holder pause? Jeg ser indad? Svarene stod ikke i kø.
Det gik pludselig op for mig hvor meget det du laver fylder i den almindelige konversation. Hvor dejlig nemt det er at definere sig selv ved sit arbejde.
Så den afsked, blev en rejse ind i ”hvem er jeg egentlig”? Og hvad har jeg lyst til ? Hvad er vigtigt for mig?
Og her er der en kæmpe frihed i, at kunne skrælle lag af i forhold til den fortælling vi ofte laver om os selv. ”Jeg er sådan en der….”. Ja, det var du, men måske ikke mere ? Man kan pludselig begynde at finde tilbage til sig selv. Man finder ud af at man faktisk ikke behøver at være noget. Man ER noget, bare i sig selv.
Men det er en lang rejse, og ind imellem får man en forfærdelig lyst til at få et fuldtidsjob og til at stille sig op sammen med alle de andre og læne sig ind i trygheden ved at ligne de andre.
Men indtil videre holder jeg ud……..

Kom med til vores næste Samtalemiddag fredag d. 22 februar i køkkenet i Birkerød og del din “afskeds” historie med de andre gæster.

Læs mere her:

https://minmadhimmel.dk/samtale-middage/

Her er vi !
%d bloggers like this: