Grønt Nytår……

Nej, det er nu ikke fordi jeg har besluttet mig for at blive vegetar her i 2017 – alligevel må man konstatere at der er generel øget tendens til at spise mere grønt og mindre kød. Nogle tænker på dyre velfærd, andre på Co2 udledning  – begge dele er gode grunde til at spare på kødforbruget. Til vores Nytårsaften var der 4 vegetarer ud af 15 gæster…..gad vide hvordan fordelingen ser ud i 2020 !

Men hvad enten man er kødelsker eller ej, så trænger man ofte til friske grønne retter ovenpå julens fede mad.
Denne salat har jeg lavet et par gange i december og jeg er vild med den. Dels smager den skønt – både som selvstændig ret eller som tilbehør til kød eller fisk, dels er den SÅ smuk at se på. Begge dele er vigtige når man laver og spiser mad.

Smukke grøntsags strips på toppen

Til 6 personer skal du bruge følgende:

1 kg gulerødder (helst de multifarvede fra Søris som fås i Irma eller Meny)
1 boljsebede eller rødbede
1 bakke karse eller radisespirer eller andet knas

Tag et par gulerødder fra – gerne de lila som giver nogle fantastiske strips. Resten skrælles og skæres i stave af cirka 5 cm længde. Fordel på en bageplade og vend i olivenolie og drys med salt og peber og bag dem i ovnen i cirka 30-40 min. Man kan vælge at servere dem lune, men salaten holder også helt fint med kolde gulerødder.
Mens rødderne er i oven , så skræller du din bolsjebede og dine gulerødder og laver “flager” eller strips of dem. Til gulerødderne bruger jeg blot en god bred kartoffelskræller og laver lange bånd i hele gulerodens længde. Bolsjebeden er det bedst at skære på et mandolinjern i helt tynde skiver. Put det hele i koldt vand med isterninger og lad det ligger der en times tid, til det er blevet super sprødt. Dette kan du godt gøre i forvejen og så lægge i en plasticpose i køleskabet til senere brug.

Det er flot med skiferplader til anretning

Så er der dressingen og den kan varieres. Jeg har lavet den med en gedesoste/valnøddecreme, hvor du blot blender valnødder med en cremet gedeost, creme fraiche og salt og peber. Det er ret skønt og velegnet som selvstændig ret. Du kan også lave den af halv creme fraiche, halv græsk youghurt, tilsat lidt rapsolie, hvidløg, spidskommen og salt og peber….uhmm det er skønt som tilbehør til for eksempel lammekød.

Når du skal anrette salaten, så smører du først et lag af dressingen ud på bunden af et et fad. Hvis du har en skiferplade, så brug den – det ser super flot ud. Ovenpå lægges nu de bagte gulerødder og til sidst topper du med de friske bolsjebeder og gulerodsflager som lige er vendt i citronolie eller olivenolie. Drys karse eller spirer på toppen og server !
Så er det nemt at være vegetar 🙂

Smuk vegetar ret
%d bloggers like this: