2 gode med majs

Her i sommer har jeg været på ferie i USA og det har været fantastisk.
Vidunderligt varmt vejr alle 3 uger, masser af oplevelser og mange gode møder med søde og imødekommende amerikanere.
USA er virkelig et godt rejseland, om end den høje dollarkurs har gjort det til en dyr fornøjelse.

Den sidste del af turen tilbragte vi i Midtvesten- nærmere bestemt i staten Wisconsin hvor min datter har tilbragt et år på High School. Det er rigtig bondeland og specielt bliver der dyrket en utrolig mængde majs.

IMG_3198

Derfor synes jeg det ville være passende at lave et par majsretter her på bloggen.
Det amerikanske køkken er jo nok generelt mere kendetegnet ved kvantiteten end kvaliteten, i hvert fald hvis man bevæger sig uden for storbyerne. Kæmpe portioner og næsten altid pomfritter med.
Det bliver lidt trættende (og fedende) i længden.

Men tilbage til majsen som står og knejser på markerne eller ligger i store dynger til salg fra små boder i byerne.
Jeg synes at friske majs smager skønt. Bare sådan helt enkelt, nykogte med smør og salt, eller grillet som tilbehør til en god kotelet. Eller rist kernene med løg og rød peberfrugt og spis det til dit kød.
På turen fik jeg en aften en gang ”slaw” som amerikanerne laver en del af, men her var der tilsat majs.

Det smagte  skønt,  så her kommer en kopi af denne ”sommerslaw” som et alternativ til den traditionelle coleslaw, når der nu er sæson for majs.

Bland følgende:

Fintsnittet spidskål
Revet eller strimlet gulerod (købte mig en fin grøntsags strimler i Santa Barbara, men mindre kan gøre det)
Kernerne fra et par majskolber, overhældt med kogende vand
Tynde skiver af 1-2 rødløg
Evt en håndfuld hakket bredbladet persille

Den klassiske coleslaw dressing har jo mayonnaise i sig, men jeg lavede en variant som ser sådan ud:

1dl skyr naturel
1dl creme fraiche 5 eller 9 %
1 knus hvidløg
2-3 spk rørsukker
4-5 spk rapsolie
salt, peber

Juster smagen med evt ekstra sukker eller salt . Spis salaten til grillet kød eller kylling.

IMG_3180

En anden god ret med majs er denne kyllingesuppe.

1-2 finthakkede rødløg
1 hakket hvidløg
2 spk timian
250 gr ristede svampe
Olivenolie og en lille klat smør
1 L kyllingesuppe
500 gr kyllingebryst i skiver
2 dl piskefløde

Svits løg, hvidløg og timian i olien. Tilsæt smør og svampe. Jeg bruger kantareller, men champignon eller østershatte kan også bruges. Hæld bouillonen på og kog let i 5 min. Tilsæt kyllingen der er skåret ud i tern og kog yderligere 5 minutter. Til sidst tilsættes piskeflødes og de hele varmes godt igennem inden du servere. Spis med godt brød til.

IMG_3213

Og så lige et tips til det med majs. For det første så skal du åbne bladene lidt og kigge på majsen inden du køber dem, for ikke at komme hjem med katten i sækken. Jeg synes de lysegule er bedst. Hvis de er meget gule, er de ofte en smule melede. Når man så skal há kernene af og det helst ikke skal svine HELE dit køkken til, så tag en bradepande og placér en skål omvendt på bradepanden og stil så din majs på toppen og skær så kernene af. De fleste lander så i din bradepande og så kan du hælde dem derfra over i en skål. Læg evt et stykke bagepapir i bunden – det gør det endnu nemmere.

God fornøjelse !

 

%d bloggers like this: